8 نکته خرید ماشین ظرفشویی
مانند بسیاری از لوازم خانگی های مدرن ، ماشین های ظرفشویی هر ساله هوشمندتر و کارآمدتر می شوند و برند های بزرگی به منظور محقق ساختنِ خانههای هوشمند تلاش میکنند. در این میان ماشین ظرفشوییهای توکار از نوع معمولی ، به عنوان پرفروش ترین مدل های این دستگاه شناخته میشوند که عرضی در حدود ۶۰ سانتیمتر دارند. مدلهای ۱۸ اینچی (۴۵ سانتیمتری) برای آشپزخانه ها و آپارتمانهای کوچک ایدئال هستند و اخیراً محبوبیت بیشتری هم پیدا کردهاند . با توجه به همین موضوع هم وجود راهنماهای خرید ماشین ظرفشویی به شما کمک میکند تا از میان پیشنهادهای مختلف ، بهترین ماشین ظرفشویی را متناسب با بودجه و نیاز خود پیدا کنید .
- طراحی ماشین ظرفشویی
- نکات قبل از خرید ماشین ظرفشویی
- ویژگی های ضروری ماشین ظرفشویی
- انواع ماشین ظرفشویی
- اندازه ماشین ظرفشویی
- مصرف آب ماشین ظرفشویی
- سر و صدای ماشین ظرفشویی
- نگهداری ماشین ظرفشویی
ماشین های ظرفشویی در رنگ های مختلف مانند سفید ، کرم ، سیاه ، نوک مدادی و … در بازار وجود دارند . هر چند ممکن است در نگاه اول مدل های مختلف این دستگاه ، بسیار یکنواخت به نظر برسند . اما برخی از تولیدکنندگان طرح های مینیمال و ساده ای را انتخاب می کنند و در عین حال دکمه های کنترل را به بالای درب دستگاه منتقل کرده اند تا در هنگام بسته شدن درب ، پنهان شوند . در مدلهای منتخب ، لوگوی برند هم در ظاهر دستگاه دیده نمی شود و مصرفکنندگان میتوانند ماشین های ظرفشویی براق و ضد زنگ را انتخاب کنند . از طرفی اگر به دنبال ظاهری سفارشی هستید ، ممکن است وسوسه شوید که دستگاهی با طرح کشو و متناسب با فضای آشپزخانه خود بخرید . به طور کلی این مدلها معمولاً شامل دو کشو روی هم هستند که به شما این امکان را میدهد که از آنها به طور همزمان یا جداگانه استفاده کنید . البته با در نظر داشته باشید که مدلهای کشویی نسبت به انواع ماشین ظرفشویی های معمولی گران تر هستند و حتی جالب است بدانید که عملکرد این مدلها نسبت به نوع معمولی ضعیف تر است .
- به طور کلی اولین نکته در خرید این دستگاه توجه به اندازه آن است . معمولا عرض و عمق یک ماشین ظرفشویی معمولی باید به ابعاد ۶۰×۶۰ سانتی متر در نظر گرفته شود . از طرفی نصب ماشین ظرفشویی در محلی که کف آن کاشی کاری شده است یا پیشخوان خاصی داشته باشد ، می تواند بر ارتفاع دستگاه تاثیر داشته و یک چالش باشد . بنابراین قبل از انتخاب نهایی ، فضای خود را به دقت اندازه گیری کنید و از فروشنده محدودهی ارتفاع مناسب برای فضای خود را بپرسید (تنظیم پایه های دستگاه و تراز کردن آنها را فراموش نکنید).
- هنگام بررسی مدل های مختلف ، حتماً به نحوهی پیکربندی داخلی ماشین ظرفشویی دقت کنید . در واقع منظور این است که فاصله و نحوهی قرارگیری سبدها و قفسه های ظروف را بررسی کنید . چرا که نحوهی پخت و پز و غذا خوردن شما نقش مهمی در انتخاب دستگاهی با ساختار مناسب دارد .
- هنگامی اقدام برای خرید این دستگاه ، به مصرف انرژی آن توجه کنید . بهترین راه برای دانستن اینکه آیا ماشین ظرفشویی مد نظر کارآمد است یا خیر ، توجه به برچسب انرژی استار (Energy Star) است . به یاد داشته باشید که یک ماشین ظرفشویی با گواهی Energy Star نسبت به مدلهایی که این برچسب ندارند ، ۱۲ درصد از نظر مصرف برق و ۳۰ درصد از نظر مصرف آب، کارآمدتر است.
- اگر قصد خرید به صورت حضوری دارید ، برخی از ظروف خاص خود که زیاد هم از آنها استفاده می کنید را با خود به فروشگاه ببرید تا مطمئن شوید که دستگاه فضای مناسبی با توجه به نیاز های شما دارد . به یاد داشته باشید که همهی طرح ها و قفسهها در انواع ماشین های ظرفشویی یکسان نیست و ممکن است با نیاز های شما متناسب نباشد .
اختراع ماشین ظرفشویی به سال ۱۸۸۶ برمیگردد ، زمانی که خانمی به نام «ژوزفین کوچران» این وسیله را برای راحتی کار خود پس از مهمانی های بزرگ اختراع کرد . در آن زمان ماشین کوچران یک ماشین ظرفشویی دستی و کاملا مکانیکی بود . در عین حال با مدرن و هوشمندسازی دستگاه های مختلف از جمله ماشین های ظرفشویی ، امکانات و ویژگی های زیادی به آن ها افزوده شده است که علاوه بر تحمیل هزینه ی اضافی به مشتری ها ، آنها را سردرگم هم می کند . بنابراین در این قسمت ۱۰ مشخصه اساسی در این دستگاه را بررسی می کنیم تا در هنگام خرید ، هدفمند تر باشید .
مجهز به قفسهها و سبدهای قابل تنظیم و اضافی (Adjustable Racks and Loading Aids)
قابلیت تشخیص میزان کثیفی ظروف (Soil Sensor)
دارای چرخهی آبکشی و توقف (Rinse/Hold Cycle)
دارای محدودهی شستوشوی ظروف کثیف (Wash Zones)
مجهز به فیلتر (Filter)
چرخهی شستوشوی ویژه (Special Wash Cycles)
مجهز به مخزن استیل ضدزنگ (Stainless Steel Tub)
خشککن حرارتی(Heated Dry)
دکمه های لمسی و مخفی (Hidden Touchpad Controls)
قابلیت نویزگیری (The Noise Factor)
بسته به طراحی و نوع دکوراسیون آشپزخانه شما، ماشین ظرفشوییهایی با طراحیهای مختلف را میتوان انتخاب و نصب کرد تا به بهترین وجه متناسب با فضای موجود باشد. به طور کلی سه نوع ماشین ظرفشویی از لحاظ شکل و طراحی وجود دارد که به شرح زیر است :
- مدلهای یکپارچه (Integrated) : ماشینهای ظرفشویی یکپارچه که به نمونههای توکار هم شهرت دارند ، از جمله دستگاه هایی هستند که زیر پیشخوانِ آشپزخانه شما قرار می گیرند و توسط درب کابینت ها پنهان می شوند .
- مدل های نیمه یکپارچه (Semi-integrated) : دستگاه هایی که به صورت نیمه یکپارچه طراحی شده اند ، هم زیر پیشخوان قرار می گیرند ، با این تفاوت که نسبت به مدل های یکپارچه ، درب دستگاه در معرض دید است .
- مدل های رومیزی یا ایستاده (Freestanding) : این مدل از ماشین های ظرفشویی قابلیت قرار گرفتن بر روی هر چیزی از جمله میز و پیشخوان را دارند .
به طور کلی اندازه ی ماشین ظرفشویی به دو عامل بستگی دارد که یکی از آن ها ابعاد دستگاه و دیگری تعداد اقلام یا تنظیمات مربوط به سبد های دستگاه است . بنابراین به منظور یک خرید بهینه فضای مدنظر خود را اندازهگیری کنید و آن را با اندازههای ارائه شده در این بخش مقایسه کنید . در چنین حالتی می توانید بهترین و متناسب ترین مدل ماشین ظرفشویی را انتخاب و خریداری کنید .
- ماشین ظرفشویی با اندازه کامل (Full-size): این مدل از دستگاه دارای پهنای ۶۰ سانتی متری است و قابلیت جا دادن ۱۲۰ الی ۱۵۰ آیتم (ظروف) را دارد. به طور کلی مدلهایی با اندازههای کامل برای خانوادههای بزرگ با تعداد افراد بیش از ۴ نفر مناسب است.
- ماشین ظرفشویی متوسط (Slimline): این مدل از دستگاه دارای پهنایی در حدود ۴۵ سانتیمتری است و قابلیت جا دادن ۹۰ الی ۱۰۰ آیتم (ظروف) را دارد. مدلهایی با اندازههای نیمه کامل یا متوسط برای خانوادههای با جمعیت معمولی با تعداد افراد ۲ الی ۴ نفر مناسب است.
- ماشین ظرفشویی کمجا (Compact): ماشین ظرفشویی کمجا دارای پهنایی ۵۵ سانتی متری است و قابلیت جا دادن ۴۰ الی ۶۰ آیتم (ظروف) را دارد. مدلهای فشرده برای خانوادههایی با جمعیت کم و در حد دو نفر مناسب است.
مسلما میزان مصرف آب یکی از عوامل مهم در انتخاب و خرید است . به منظور یک انتخاب دقیق ، تنها لازم است به برچسب انرژی دستگاه توجه کنید . چرا که ماشین های ظرفشویی با بالاترین (سبز ترین) رتبهبندی انرژی ، کمترین میزان آب را مصرف می کنند . این موضوع به این دلیل است که دستگاهی با کمترین مقدار آب مصرفی ، انرژی کمتری هم برای گرم کردن آب مصرف می کند . طبق محاسبات صورت گرفته در این حوزه ، مصرف سالانه آب برای ماشینهای ظرفشویی ۲۸۰ چرخهی شستوشو در سال است . بدین معنی که میزان استاندارد شستوشو در هفته ۵.۳۸ چرخهی شستوشو است . بنابراین اگر از از این دستگاه بیشتر یا کمتر از این میزان استفاده می کنید ، هزینههای شما هم بر این اساس متفاوت خواهد شد . محققان این حوزه با بررسی ارقام مصرف آب سالانه در ۵۰ ماشین ظرفشویی از برندهای مختلف همراه با طیف وسیعی از امکانات ، متوجه شدند که میزان آب مصرفی در ماشینهای ظرفشویی همواره با ظرفیت آن مرتبط نیست . بلکه توجه به رتبه بندی انرژی به عنوان فاکتور مهم تر در تعیین بهینه بودن دستگاه ، قابل استنادتر است .
اگر آشپزخانه ای با پلان باز یا نزدیک به اتاق نشیمن دارید ، یک ماشین ظرفشویی پر سروصدا می تواند کاملاً مزاحم باشد . با توجه به همین مسأله هم برچسب هایی تحت عنوان برچسب میزان صدا در این دستگاه ها وجود دارد . با توجه به این نوع برچسب ها که بر اساس دسیبل هستند ، مدلهایی در ردهی «A» در بین کم صداترین و «D» از جمله پرصدا ترین دستگاه ها هستند . به طور معمول خروجی صدای این دستگاه ها در مدلهای سال ۲۰۱۹ و بر حسب دسی بل بین ۳۹ دسی بل تا ۵۴ دسی بل است . در نگاه اول شاید تفاوت ۱۵ دسی بلی روی کاغذ زیاد به نظر نرسد ، اما از آنجایی که مقیاس دسی بل لگاریتمی است ، هر ۱۰ دسی بل افزایش دو برابری حجم صدا را نشان می دهد !
مانند همهی لوازم خانگیها، ماشین ظرفشویی هم نیاز به مراقبت دارد تا اطمینان حاصل شود که در دراز مدت به خوبی کار میکند. شاید در نگاه اول آسان باشد که نکات مربوط به نگهداری از ماشین ظرفشویی را کنار بگذارید؛ اما باید بدانید که این روش در دراز مدت منجر به مشکلاتی مانند گرفتگی و نشتی دستگاه و در نتیجه اختلال در کارکرد آن شود. بنابراین اگر به این فکر میکنید که چگونه از ماشین ظرفشویی خود به بهترین شکل مراقبت کنید ، در این بخش چند نکته ی مهم را به شما یادآور میشویم .
- قبل از گذاشتن ظروف در ماشین، باقیماندهی غذاها را پاک کنید
مسلما راحتتر است اگر که ظروف خود را مستقیماً پس از پایان شام یا ناهار در ماشین ظرفشویی قرار دهیم. اما این عادت به ظاهر ساده میتواند بر عملکرد دستگاه تاثیر مستقیم داشته باشد. بنابراین ضروری است که قبل از گذاشتن ظروف در ماشین ظرفشویی، باقیماندهی غذاها را از روی بشقابها پاک کنید. بقایای مواد غذایی میتواند باعث گرفتگی ماشین ظرفشویی شما شود و تمیز کردن آنها را با مشکل مواجه کند. علاوه بر این، پس از اتمام چرخهی شستوشو، همین باقیماندهها میتوانند به ظروف بچسبند و شما را مجبور به دوباره کاری و شستن آنها با دست کنند.
- دستگاه را بیش از حد بار نکنید
پر کردن ماشین ظرفشویی با چیدن لیوانها و کاسهها بر روی هم میتواند وسوسه انگیز باشد ؛ به ویژه اگر حجم زیادی از ظروف کثیف از وعدهی ناهار باقی مانده باشد. اما به یاد داشته باشید که چنین عملی چندان کاربردی نیست. پر کردن بیش از حد ماشین ظرفشویی به این معنی است که قابلمهها و تابهها به طور کامل تمیز نمیشوند و احتمالاً متوجه خواهید شد که پس از اتمام چرخهی شستوشو، برخی از ظروف اصلاً تمیز نشدهاند. بنابراین بهتر است که از پر کردن ماشین ظرفشویی پرهیز کنید و لیوانهای باقیمانده را با دست بشویید.
- قبل از راهاندازی ماشینظرفشویی، آب داغ را فعال کنید
یک ترفند مفید برای شستوشوی بهتر ظروف، استفاده از آب گرم است. بنابراین قبل از راهاندازی دستگاه شیر آب گرم خود را باز کنید تا اولین چرخهی ماشین ظرفشویی شما گرم باشد. علاوه بر این، به یاد داشته باشید که در طول ماههای زمستان، زمان گرم شدن آب، بیشتر طول میکشد.
- نظافت ماشین ظرفشویی را فراموش نکنید
اگرچه این ماشین ظرفشویی شماست که فعالیتهای تمیز کاری را انجام می دهد ، اما خود دستگاه هم باید هر چند وقت یکبار تمیز شود. چراکه با گذشت زمان، تکههای غذا و کثیفی شروع به جمع شدن در فیلترها و درزهای دستگاه میکنند و اگر آن را بدون مراقبت رها کنید، میتوانند منجر به مشکلاتی در عملکرد شوند. در بخش پایینی ماشین ظرفشویی، سینیای وجود دارد که معمولاً قابل جدا شدن است. با بیرون آوردن این بخش از دستگاه باقیماندههایی را خواهید یافت که کاملاً از دستگاه خارج نشدهاند. بنابراین پس تمیز کردن آن بخش، سینی را هم به طور کامل جدا کنید و در سینک بشویید . همچنین درزگیر های لاستیکی ماشین ظرفشویی را فراموش نکنید و هر چند ماه یکبار آنها را تمیز کنید ، زیرا میتوانند محلی برای جمع شدن کثیفیها و باکتری ها باشند .