همه چیز راجب انواع لامپ
عصر کنونی دوره ی روشنایی و حفظ منابع انرژی است . عاملی که بخشی از آن به فرهنگ مصرف بستگی دارد و بخش زیادی هم به لوازم و تجهیزات مورد استفاده که توسط شرکتهای مختلف طراحی و تولید می شوند . از این رو شرکت های موجود برای ورود به بازار رقابت ملزم به رعایت این اصل هستند و باید فناوریهای نوین را در راستای تولید لوازم با مصرف انرژی کم تر به کار بگیرند برای صرفه جویی در مصرف انرژی . روشنایی هم یکی از ملزومات اساسی در زندگی انسان هاست و لامپ و انرژی الکتریکی مکمل یک دیگر هستند . پس استفاده از فناوری هایی که منجر به تولید لامپهایی با مصرف کم شود از اهمیت زیادی برخوردار است . موضوعی که کاملا مورد توجه طراحان و سازندگان این محصول قرار گرفته و شاهد پیشرفت چشم گیری به لحاظ مصرف و حتی کیفیت نور در لامپها هستیم . در این مطلب ما سعی داریم شما را با انواع مختلف لامپها آشنا کنیم تا شما بتوانید با آگاهی بیشتری نور مورد نیاز محیط زندگی خود را تامین کنید .
انواع لامپ
ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع لامپ های موجود در بازار معرفی کنیم تا بتوانید در هنگام خرید آگاهانه تصمیم بگیرید و ابزار روشنایی خانه خود را متناسب با نیاز و مصرف انرژی خریداری کنید .
لامپ رشته ای
تا چند سال قبل روشنایی خیلی از خانه ها با لامپ های رشته ای تامین می شد . لامپ هایی که امروز دیدن یکی از آن ها تنها یادآور خاطرات ما خواهد بود ؛ چرا که به علت مصرف زیاد و طول عمر کم ، این لامپ ها جای خود را به مدلها و فناوری های جدیدتر دادهاند . لامپ رشته ای شامل یک حباب شیشهای میشود که یک رشته تنگستن در مرکز آن وجود دارد . عبور جریان با ولتاژ بالا از این رشته فلزی منجر به داغ شدن و تولید نور می شود . لامپ های رشتهای تقریبا ۹۷ درصد از انرژی الکتریکی دریافتی را تبدیل به گرما می کنند پس همیشه در معرض دمای بالا قرار دارند و دلیل طول عمر پایین این لامپ ها همین است . بنابراین حالا که مسئله ی صرفه جویی در مصرف انرژی اهمیت خیلی زیادی پیدا کرده دیگر مردم کمتر از لامپ های رشته ای استفاده می کنند . با این حال هنوز هم اندک شرکت هایی هستند که این لامپها را تولید می کنند . این لامپ ها دستکم برای افرادی که به نوری مشابه نور طبیعی نیاز دارند مناسب است .
لامپ هالوژنی
لامپ های هالوژنی ساختاری شبیه به لامپ های رشتهای دارند ؛ یعنی مصرف انرژی آن ها زیاد است و در عین حال بازدهی بسیار کمی دارند . اما برای رفع مشکل طول عمر این لامپها از برخی عناصر گروه ۱۷ جدول تناوبی مثل ید و برم در گاز فشردهی داخل حباب این لامپها استفاده شد که با وجود این عناصر به طول عمر رشته ی تنگستن موجود در این لامپها افزوده می شود و درنتیجه عمر این لامپها بالا می رود . اما این نوع از لامپها هم معایبی مثل تولید گرمای زیاد ، بازدهی کم و همینطور انتشار اشعهی ماورابنفش (البته به مقدار کم) دارند . امروزه دیگر استقبال از این نوع لامپها کم شده و تنها به علت کیفیت نور بالایی که دارند برای نورپردازی مورد استفاده قرار می گیرند . بیشترین استفاده از این لامپ ها در نورپردازی ساختمان است و با توجه به نور شدیدی که دارند از آنها برای مکان هایی که به نور زیادی نیاز دارند استفاده می شود .
این لامپها نسبت به لامپهای رشتهای ساز و کاری متفاوت دارند و نور مورد نیاز آن ها با تولید گرمای کمی همراه است . در داخل محفظهی شیشهای این لامپها، مقدار کمی بخار جیوه گنجانده شده و روی دیوارهی شیشه را با مواد فلورسنت پوشانده اند . نوری که با تحریک اتمهای بخار جیوه ایجاد میشود ابتدا بهصورت اشعه ی ماورا بنفش است و بعد از برخورد با مواد فلورسنت موجود در دیوارهی لامپ ، نور مرئی ایجاد می کند . این نوع لامپها که با عنوان فلورسنت فشرده معرفی شدند ، مصرفی حدود پنج برابر کم تر و راندمانی به مراتب بیشتر از لامپهای رشتهای با همان میزان نوردهی دارند . همچنین طول عمر این لامپ ها بیش از ده برابر لامپ های رشته ای است .
ظهور این سری از لامپ ها انقلابی بنیادی در صنعت نور و روشنایی به وجود آورد . مصرف کم ، قدرت نوردهی زیاد و طول عمر بالای لامپ های LED دلایلی منطقی برای جایگزین کردن این لامپ ها به جای لامپ های رشته ای و فلورسنت ، محسوب می شود . همان طور که می دانیم لامپ های LED قطعاتی الکترونیکی از خانواده ی دیود ها هستند که با عبور جریان الکتریکی تولید نور می کنند . پیشتر این فناوری در صنایع الکترونیکی به کار گرفته میشد ؛ اما پی بردن به ویژگی قدرت زیاد نوردهی و راندمان بالای این نوع از دیودها موجب شد تا به یکباره ال ای دی ها وارد صنایع نور و روشنایی شوند و جایگزینی بیرقیب برای لامپهای فلورسنت و رشتهای باشند . به علت اینکه دیود های ال ای دی به تنهایی و به شکل ساده قدرت نوردهی زیادی ندارند این دیود ها را در انواع مختلف و چیدمان های متنوع طراحی و تولید می کنند که در ادامه به معرفی برخی از آنها می پردازیم .
- لامپ سی او بی : در این نوع از لامپ ها تعداد زیادی لامپ LED روی یک بورد قرار دارد . به صورتی که وقتی روشن میشوند بهصورت یکنواخت نور را پخش میکنند . بسیاری از شرکت ها با استفاده از تکنولوژی این لامپ ها شروع به تولید انواع تجهیزات روشنایی مانند پروژکتور و انواع لامپهای بزرگ و کوچک کردهاند . این لامپها بهدلیل مصرف کم و نور زیادی که دارند به شکل گسترده ای در نورپردازی ها مورد استفاده قرار می گیرند .
- لامپ اس ام دی : SMD نوعی فناوری است که در آن قطعات الکترونیکی بدون ایجاد سوراخ و تنها با لحیمکاری روکار به بورد متصل می شوند . این فناوری در لامپهای LED منجر به طراحی نوع جدیدی از لامپهای LED شد که از کاربرد زیادی برخوردارند و موجب افزایش طول عمر و بازدهی بهتر لامپ شده است . کنار هم قرار گرفتن تعداد زیادی از این لامپ های کوچک SMD ، نوری مناسب ایجاد می کند . این لامپ ها پخش نور زیادی دارند و امروزه لامپ های حبابی و شمعی زیادی به دلیل این ویژگی با چنین تکنولوژی تولید می شود .
- لامپ فیلامنتی : این نوع لامپ ها ظاهری شبیه به لامپهای رشتهای دارند و به همین جهت به آنها لامپهای LED رشتهای هم گفته میشود. در داخل لامپهای فیلامنتی مجموعهای از LEDهای ریز کنار هم قرار داده میشوند. این لامپها به علت طراحی زیبایی که دارند بیشتر برای چراغهای تزئینی و زینتی مورد استفاده قرار میگیرند و برای کسانی که به شکل ظاهری لامپهای رشتهای علاقه دارند جایگزین مناسبی محسوب میشوند. این لامپها پخش نور چندان زیادی ندارند اما زیبایی آنها خیرهکننده است. همین موضوع استفاده از آنها را در مکانهایی مانند کافیشاپ ها که زیبایی مهمتر از میزان پخش نور است گسترش داده است .
کلام آخر
در این مقاله ما به بررسی انواع لامپ های خصوصیت آن ها پرداختیم و هر کدام را مورد بررسی قرار دادیم . امیدوارم بتوانید لامپ ایده آل را متناسب با نیاز خود را انتخاب و خریداری کنید . شما می توانید با لینک موجود در این مقاله انواع لامپ و لوازم برقی با کیفیت را به صورت اینترنتی خریداری کنید .